Blog

Iszapszivattyú egység

Az öblítéshez két összekapcsolt iszapszivattyú egység szükséges, melyek külön-külön és párhuzamosan is üzemeltethetőek. A szivattyúk meghajtása nagy teljesítményű dízel motorokkal (1300LE/db) és – a rugalmas erőátvitel biztosítására – hidraulikus nyomatékváltókkal történik. Az iszapszivattyúk jelentik az öblítőkör kiinduló pontját. Az öblítőkör fenntartásához, több mint 3000 liter/perc teljesítményre, és 160-170 bar nyomásra van szükség.

Tovább...

Villamosenergia- és levegőellátás

A berendezés villamosenergia- és levegőellátását két darab egyenként 363 kW (494 LE/db) teljesítményű VOLVO Penta motor, két db egyenként 304 kW (413 LE/db) teljesítményű Stamford generátor, és két darab egyenként 10 bar üzemnyomású Quincy kompresszor biztosítja.

Tovább...

Önjáró berendezés

Az önjáró berendezés végzi a fúrószerszám mozgatását, forgatását, és a béléscsövek beépítését. A berendezés lelke az emelőmű, amely a dobjára feltekert, és a koronacsigasoron és mozgócsigasoron átfűzött fúrókötél segítségével emeli és süllyeszti a fúrószerszámot.

Tovább...

Árbóc

Az árbóc fő teherviselője a 180 tonna teherbírású koronacsigasor és a 225 tonna teherbírású mozgócsigasor, valamint a vele egybeépített horog, és a 225 tonna teherbírású öblítő fej, amely egyrészt a szivattyúktól kiinduló nagy-nyomású iszaprendszerhez, a rotary tömlőhöz, másrészt a forgatórúdhoz csatlakozva biztosítja az öblítő folyadék fúrószerszámba juttatását, miközben lehetővé teszi annak forgatását.

A 6m magas munkapadon helyezkedik el a fúrószerszám forgatását végző kulcsfontosságú forgatóasztal, amelynek adott esetben a beékelt fúrószerszám teljes súlyát is viselnie kell. A forgatóasztal 700 mm nyílású, 315 tonna terhelhetőségű, és több mint 200 fordulatra képes percenként. A munkapadhoz csatlakozik a fúrómesteri irányítókabin, melynek számítógépes vezérlőpultja teszi lehetővé a fúrási tevékenység irányítását és vezérlését.

Tovább...

Fúrószerszám

A fúrószerszám megfelelő kiválasztásával és összeállításával válik lehetővé a kőzetbontást végző fúró szükséges terhelése. A PDC fúrók vágó élei a terhelés következtében behatolnak a kőzetbe, és a fúrószerszám forgatásával létrehozott forgatónyomaték hatására a kőzetből szilánkokat választanak le a kőzet nyírásával, hasításával. A terhelés biztosításához nagyméretű súlyosbítók, a nem kívánatos lyukelferdülés megakadályozására megfelelő kialakítású és méretű stabilizátorok, a káros rezgések enyhítésére pedig rezgéscsillapító szolgál.

Tovább...

Alacsony nyomású iszaprendszer

Az alacsony nyomású iszaprendszer az öblítőkör végső állomása. A fúrólyuk gyűrűsterébõl kiáramló, furadékkal telt iszap az iszaptartályba kerül, miután a tartályra szerelt rázószitákon átáramlik. A furadék a furadéktároló tartályba ömlik. Az iszapot meg kell szabadítani felesleges szárazanyagtartalmától, hogy az iszapszivattyúkon keresztül a fúrólyukba tiszta iszap áramolhasson vissza. Az iszap esetleges gáztartalmának kiválasztása a gáztalanító berendezéssel lehetséges. A tartályokban lévő iszap kondícionálására keverőlapátok és iszappuskák szolgálnak.

Tovább...

Geofizikai szelvényezés

A geofizikai szelvényezés a béléscsövezés előtt az átfúrt rétegekről és a lyuk fizikai paramétereiről pontos információt szolgáltat. (kútferdeség, kútkaliber, kúttérfogat)

Tovább...

Béléscsövezés

Fúrás közben, amíg az adott tervezett lyukszakasz lefúrásra nem kerül, nyitott lyukban történnek a műveletek. A béléscsövezés a fúrási tevékenység fontos mérföldköve, amikor az adott lefúrt nyitott lyukszakasz oldalfala kizárásra kerül egy béléscsőrakatnak a lyukba építésével. A lyukfal beomlása, omladozó rétegek harántolása állandó kockázatot jelenthetnek.

A nyitott lyukban az oldalfal kitámasztására a fúrási iszap szolgál, amíg nem történik meg a béléscsövezés, ami után stabil állapotba kerül a kút. Az utolsó béléscső beépítése után úgynevezett Liner akasztót alkalmaznak.

Tovább...

Cementezés

A cementezés egy speciális hő, rugalmasságtűrő és kötésidőzítő adalékanyagokból készített cementtej készítését, és annak lyukba, a béléscsőrakat és a lyukfal közé történő bejuttatását jelenti, cementező aggregátorok segítségével.  Cementkötési szünetet kell tartani, amíg a speciális cement meg nem szilárdul, ezután végezhető kötésvizsgálat majd a következő szelvény továbbfúrása.

Tovább...

Ferde vagy ferdített fúrás

A ferde vagy ferdített fúrás lényege, hogy az előfúrás iszapmotorral történik. A fúrófej forgatását egy olyan motorral végzik, amelyet az iszapnyomás hajt meg. Az iszapmotor lényege, hogy a fúrószerszámzat alján, közvetlenül a fúrófej után helyezkedik el, amelyet az iszapszivattyúk által fenntartott iszapkör nyomása hajt meg, és úgy forgatja a fúrófejet. A ferdeséget egy ferdítő ékkel szabályozzák, melyet a felszínről tudnak irányítani a ferdítő mérnökök. A felszín alatti ferdítési eszközökkel az iszapkörre ültetett rezgéshullámok által kommunikálnak, az iszap, mint hordozó közeg továbbítja a felszínre és a lyukba az információkat.

Tovább...
↓