Inno-Drill geotermikus kutakban fellépő szerkezeti anyagváltozást minimalizáló technológiai eljárás fejlesztése

Előzmények

A DoverDrill Mélyfúró Kft. pályázata a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretén belül, az Elektronikus Pályázó Tájékoztató és Kommunikációs Rendszer felületén megjelent értesítés szerint, mintegy 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A DoverDrill a pályázati konstrukció alapján további 250 millió forint kedvezményes kamatozású hitelhez is hozzájuthat.

A DoverDrill Mélyfúró Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében meghirdetett „GINOP-2.1.2-8.1.4-16 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” című pályázati kiírásra nyújtotta be pályázatát. A támogatásban részesülő, 1 250 millió forint összköltségű projekt eredményeképpen egy európai szinten is egyedülálló és hiánypótló, szignifikáns újdonságtartalommal rendelkező technológiai eljárás jön létre, amellyel emelkedhet a geotermikus kutak élettartama, ezáltal a geotermikus rendszerek fenntarthatósága jelentősen javulhat.

Projekt bemutatása

A geotermikus kutak egyik fontos üzemeltetési feladata az eróziós és folyadék összetétel változások nyomon követése, monitoringja. A DoverDrill innovatív fejlesztése lehetőséget biztosíthat arra, hogy a geotermikus kutak folyadékbázisai a korábbiaktól eltérő módon legyenek vizsgálva és a geotermikus kutakból felhozandó folyadékok (fluidumok) okozta fizikai, kémiai, elektrokémiai, vegyes és szelektív erózió hatásai jelentősen csökkenjenek és a változások előre jelezhetők legyenek. A K+F fejlesztés révén optimálisabban lesz lehetséges – gazdaságilag számszerűsíthető módon – az új geotermikus kutak kialakítása, illetve a már meglévő geotermikus kutak üzemeltetése. A Társaság tervezi a megvalósuló technológiai fejlesztés hazai és nemzetközi értékesítését a pályázati projekt lezárását követően.

A kutatási eredményeket bemutató előadás

Letöltés: pdf

Projekt adatok

Kedvezményezett: DoverDrill Mélyfúró Kft.
Projekt címe: Inno-Drill geotermikus kutakban fellépő szerkezeti anyagváltozást minimalizáló technológiai eljárás fejlesztése
Támogatás összege: 499 950 000 Ft
Visszatérítendő hitel: 249 980 000 Ft
Projekt befejezésének ideje: 2020. február 14.
Támogatás mértéke: 40%
Projekt azonosító:  GINOP-2.1.2-8.1.4-16-2017-00166
↓